Favoriete Films

Zoals alle fotografen die nog film gebruiken, heb ik mijn favoriete films en ontwikkelaars.

Voor kleinbeeld blijft Agfapan APX 100 ontwikkeld in Agfa Studional Liquid mijn absolute favoriet. Er is geen enkele andere combinatie van film en ontwikkelaar waarmee ik dezelfde mooie toonschaal krijg. De film wordt al een aantal jaar niet meer gemaakt, maar ik heb op het laatste nippertje nog een honderdtal rolletjes kunnen inslaan. De overgebleven helft nadert intussen zijn houdbaarheidsdatum maar vermits ze altijd koel bewaard zijn, kunnen ze nog jaren mee.

Voor reportagefotografie op kleinbeeld prefereer ik de extra snelheid en de wat meer uitgesproken korrel van de Kodak Tri-X 400 ontwikkeld in Kodak D76 of Kodak XTOL.

Op middenformaat gebruik ik vooral Rollei Superpan 200, Rollei Retro 400S en Rollei Infrared IR400 ontwikkeld in Agfa Studional Liquid. Volgens mij (en niet alleen volgens mij) zijn deze films eigenlijk identiek. Ze hebben een verhoogde roodgevoeligheid die zelfs zonder infraroodfilter een mooie, ietwat speciale toonschaal geeft. De film is met een infraroodfilter ook bruikbaar als echte infraroodfilm, maar hoewel er al een tijdje een Bay 1 infraroodfilter in mijn tas zit, is het er nog niet van gekomen om dat ook eens uit te testen. Een andere favoriet is de Rollei RPX 400 ontwikkeld in Kodak XTOL, die een wat klassiekere toonschaal geeft.

Voor studiowerk en voor landschappen gebruik ik soms ook de Rollei Retro 100 (vergelijkbaar met de Agfapan APX 100) ontwikkeld in Agfa Studional Liquid. Mijn fotovakhandelaar heeft me niet zo lang geleden de Rollei Retro 80S aangeraden en twee rolletjes meegegeven om te testen, maar het is er nog niet van gekomen die film op de rooster te leggen.

Advertenties